Paljasjalkakengät

Mitkä ihmeen paljasjalkakengät?

Paljasjalkakenkiä kutsutaan myös nimillä barefoot-kengät, minimalistiset kengät ja kevytjalkineet. Monta nimeä hyville jalkineille!

Yhteistä näille jalkineille on, että ne ovat kevyitä, vaimentamattomia ja joustavia. Paljasjalkakengissä ei ole kantakorotuksia, varpaiden toimintaa estävää kärkikäyntiä eikä jalkaterän toimintaa tukevia tai ohjaavia rakenteita. Paljasjalkakengissä kuormitus jakaantuu tasaisesti etu- ja takaosan välillä, koska kengän sisällä jalkaterä on lähellä luonnollista asentoaan.

Paljasjalkakengät antavat jaloille suojaa, mutta samalla mahdollistavat jalan luonnollisen toiminnan. Paljasjalkakengissä jalan lihakset aktivoituvat samaan tapaan kuin paljain jaloin liikkuessa ja jalan lihakset pääsevät liikkumaan luonnollisesti.

Lähteet: jalkakuningatar.fi, terveyskirjasto.fi

Paljasjalkakenkien käytöstä on paljon hyötyä! ❤️

Paljasjalkakenkien ajatuksena on jäljitellä paljain jaloin liikkumista ja hyödyntää positiivisia vaikutuksia jalkaterän ja koko kehon toimintaan.

Paljasjalkakenkien tarkoituksena on pitää jalkaterien kuormitus ja toiminta mahdollisimman luonnollisena ja siksi paljasjalkakenkien tärkeimmät ominaisuudet ovatkin ohut, tasainen ja taipuisa pohja sekä jalkaterän muotoinen ja kärjestään leveä lesti.

Paljasjalkakengillä tai paljain jaloin käveltäessä, jokainen askel on harjoitus, koska kävely harjoittaa jalkaterän lihaksia huomaamatta ja varsin tehokkaasti.

Paljasjalkakengillä kävellessä saa hyvän tuntuman maastoon. Paljasjalkakenkiä käyttämällä pystyy parantamaan jalan ja nilkan asentotuntoa, koordinaatiota sekä tasapainoa. Nämä taas ehkäisevät vammoja, muun muassa nilkan nyrjähdyksiä ja kaatumisia.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan paljasjalkakenkiä! 🥰

Lähteet: terveyskirjasto.fi, leiripaikka.fi

Millainen on suositusten mukainen kenkä lapselle?

Hyvä kenkä suositusten mukaan:

– on oikean kokoinen, pituudeltaan 1,2-2 cm pidempi kuin jalkaterä, riippuen käyttötarkoituksesta.

– antaa tilaa varpaille liikkua leveys-, korkeus- ja pituussuunnassa.

– on tasainen ja joustava pohjastaan.

– pysyy jalassa napakasti nauhojen, tarrojen tai kuminauhan avulla.

– on riittävän kevyt.

Jalkineiden vaikutuksia tutkittaessa, on havaittu, että vääränlaiset jalkineet:

– muuttavat luonnollista liikkumisen mallia lapsella.

– vaikeuttavat alustasta saatavia tuntoaistimuksia.

– muovaavat luisia rakenteita jalassa.

Suurimmalla osalla lapsista on terveet jalat syntyessään. Lapsilla virheasentojen syntyminen jalkaterissä ja varpaissa alkaa vasta silloin, kun heille puetaan jalkaan vääränlaiset jalkineet.

Vääränlaiset jalkineet aiheuttavat ongelmia alle kouluikäisillä lapsilla. Jalka ei pääse kehittymään oikein vääränlaisessa kengässä.

Parhaiten lapsen jalan terveyttä tukevat liikkuminen paljasjaloin tai paljasjalkakengillä liikkuminen. Paljasjalkakengät suojaavat jalkoja, mutta mahdollistavat jalan luonnollisen toiminnan ja näin tukevat jalkaterän ja varpaiden normaalia kehittymistä. Jalan lihakset aktivoituvat paljasjalkakengissä samaan tapaan kuin paljain jaloin liikkuessa.

Lähde: jalkakuningatar.fi, terveyskirjasto.fi

Kenelle paljasjalkakengät sopivat ja millaisiin ongelmiin voi saada apua paljasjalkakenkien käytöstä?

Paljasjalkakengät sopivat lähes kaikille! ♥️

Lapsille paljasjalkakengät ovat erinomainen valinta, sillä niitä käyttäessä lapsen alaraajat ja muu tuki- ja liikuntaelimistö kehittyy oikeaan suuntaan alusta alkaen.

Monet paljasjalkakenkiin siirtyneet ovat saaneet apua:

– epämääräisiin kipuihin

– selän, niskan ja lantion alueen jäykkyyksiin

– toiminnallisiin alaraajaongelmiin

– tasapaino-ongelmiin, jalkapohjien tuntoaistin paranemisen kautta

– alaraajojen verenkierto-ongelmiin, verenkierron lisääntymisen kautta, joka taas on lisännyt kylmänsietokykyä

– erilaisiin jalkaterän häiriöihin, kuten toiminnallisen lattajalan, vaivaisenluun, plantaarifaskiitin tai erilaisten polviongelmien kanssa

– jalkojen kovettumiin

– jalkojen väsymiseen

Oletko sinä saanut apua paljasjalkakengistä? 🤔

Huomaa kuitenkin, että merkittävä toiminnan häiriö tai rakenteellinen poikkeama saattaa olla este paljasjalkakenkien käytölle. Esteitä paljasjalkakenkien käytölle voi olla myös diabetekseen liittyvä tuntopuutos ja reuman aktiivinen tulehdusvaihe. Käännythän näissä lääkärisi puoleen.

Lähteet: terveyskirjasto.fi, retkivinkit.fi, leiripaikka.fi

Kurkkaa tästä kuvagalleria ompelemistani paljasjalkakengistä.